• Müra je zašepetala:
  …Jaz vezálje sem za nje,
  ki kre strani mi živé.

  ( Jožef Klekl st. )

 • Spominska obeležja pripovedujejo

  Spominska obeležja pripovedujejo

  Objavljamo e-knjigo literarnega natečaja Spominska obležja pripovedujejo

   E-KNJIGA


 • Govor podpredsednika Prekmurskega društva General Maister

  Govor podpredsednika Prekmurskega društva General Maister dr. Alojza Šteinerja v Veržeju, 7. maja 2022 ob odkritju spomenika nadporočniku Antonu Ostercu - častniku Maistrove vojske

  Pozdravljeni tudi z moje strani in takoj na začetku čestitke za organizacijo slovesnosti, ki jo je skoraj dve leti preprečevala pandemija Covid-19 in omejitve ter prepovedi povezane z njo.


 • Ob današnjem državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra

  Ob današnjem državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra

  Ob današnjem državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra

  O Maistru in domoljubju v današnjem času

  Ničkolikokrat se nam poraja vprašanje, kakšno naj bo naše domoljubje v Maistrovem duhu danes? Je to patriotizem kot "vrlina zlobnih in zadnje zatočišče podležev", kot ga opisujejo velika imena svetovne literature, Tolstoj, Twain in Wilde? Maistrovo domoljubje ni bilo nič od tega in tudi naše razumevanje domoljubja ne sme podleči skušnjavam izključevanja in ozkogledosti!


 • 3. literarni natečaj

  3. literarni natečaj

  Spoštovane članice in člani

  Objavljamo zbornik 3. literarnega natečaja veteranskih in domoljubnih organizacij Pomurja za osnovnošolsko in srednješolsko mladino z naslovom Spominska obeležja pripovedujejo 2019 -2020

   


 • Zaključno poročilo...

  Zaključno poročilo...

  Zaključno poročilo Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

  Spoštovane članice in člani,

  objavljamo elektronsko verzijo zaključnega poročila Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Poročilo je  Odbor obravnaval in potrdil na seji v petek, 29. 5. 2019. V seznanitev bo predložen tudi Svetu regije. 

   
   
   


 • Evgen Car: Moja zgodba

  Evgen Car: Moja zgodba

  Avtobiografija prvega akademsko izobraženega gledališkega igralca iz Prekmurja

  Moja zgodba, ki ji je avtor dodal podnaslov Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, je avtobiografija kot se šika, je v spremni besedi pred  letošnjim kulturnim praznikom predstavljene knjige, založila jo je Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU), zapisal Tone Partljič.  


 • Govor generalmajorja dr. Alojza Šteinerja

  Govor generalmajorja dr. Alojza Šteinerja

  V nadaljevanju objavljamo govor generalmajorja dr. Alojza Šteinerja ob odprtju razstave »Manj znani Maister: bibliofil – pogled v Maistrovo knjižnico Univerzitetne knjižnice Maribor« v Kadetnici 26. novembra 2019

   

   


 • Brez Maistra Prekmurje ne bi bilo slovensko

  Brez Maistra Prekmurje ne bi bilo slovensko

  Osrednja državna proslava ob dnevu generala Maistra v Murski Soboti

  Letošnje leto je slovensko prekmursko leto, ko obeležujemo sto let združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, zato ni naključje, da je bila gostitelj letošnje državne proslave ob dnevu generala Maistra Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z organizatorjema Zvezo društev general Maister in Prekmurskim društvom general Maister Murska Sobota. Brez Maistra in njegovih aktivnosti za vojaško zavarovanje severne slovenske etnične meje na Štajerskem in brez prizadevanj za njeno vzpostavitev na reki Muri, namreč vprašanja ali je Prekmurje lahko slovensko, na pariški mirovni konferenci niti ne bi bilo.


 • Obudili spomine na Maistrove borce

  Obudili spomine na Maistrove borce

  Prvo srečanje njihovih potomcev v Veržeju

  Dan pred letošnjim državnim praznikom - dnevom generala Maistra in na dan osrednje državne proslave v počastitev praznika v Murski Soboti, je eno najmlajših društev povezanih v Zvezo društev general Maister uresničilo zanimivo idejo zapisano v letošnji program dela. Na srečanje društev general Maister in Franjo Malgaj v Veržej so povabili tudi potomce Maistrovih borcev. Odziv je bil izjemen, saj se je zanimivega dogodka v Veržeju udeležilo več kot 200 povabljenih iz vseh koncev Slovenije, med njimi tudi veliko potomcev, ki so s ponosom obujali spomine na svoje pogumne prednike.


 • Strokovna ekskurzija v Porabje

  Strokovna ekskurzija v Porabje

  "Niške se ne narodi v knjižni gezik"

   

  O strokovni ekskurziji PDGM MS tudi v časopisu Porabje in v Vestniku

   

   

   

  .