• Müra je zašepetala:
  …Jaz vezálje sem za nje,
  ki kre strani mi živé.

  ( Jožef Klekl st. )

 • Evgen Car: Moja zgodba

  Evgen Car: Moja zgodba

  Avtobiografija prvega akademsko izobraženega gledališkega igralca iz Prekmurja

  Moja zgodba, ki ji je avtor dodal podnaslov Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, je avtobiografija kot se šika, je v spremni besedi pred  letošnjim kulturnim praznikom predstavljene knjige, založila jo je Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU), zapisal Tone Partljič.  


 • Govor generalmajorja dr. Alojza Šteinerja

  Govor generalmajorja dr. Alojza Šteinerja

  V nadaljevanju objavljamo govor generalmajorja dr. Alojza Šteinerja ob odprtju razstave »Manj znani Maister: bibliofil – pogled v Maistrovo knjižnico Univerzitetne knjižnice Maribor« v Kadetnici 26. novembra 2019

   

   


 • Brez Maistra Prekmurje ne bi bilo slovensko

  Brez Maistra Prekmurje ne bi bilo slovensko

  Osrednja državna proslava ob dnevu generala Maistra v Murski Soboti

  Letošnje leto je slovensko prekmursko leto, ko obeležujemo sto let združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, zato ni naključje, da je bila gostitelj letošnje državne proslave ob dnevu generala Maistra Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z organizatorjema Zvezo društev general Maister in Prekmurskim društvom general Maister Murska Sobota. Brez Maistra in njegovih aktivnosti za vojaško zavarovanje severne slovenske etnične meje na Štajerskem in brez prizadevanj za njeno vzpostavitev na reki Muri, namreč vprašanja ali je Prekmurje lahko slovensko, na pariški mirovni konferenci niti ne bi bilo.


 • Obudili spomine na Maistrove borce

  Obudili spomine na Maistrove borce

  Prvo srečanje njihovih potomcev v Veržeju

  Dan pred letošnjim državnim praznikom - dnevom generala Maistra in na dan osrednje državne proslave v počastitev praznika v Murski Soboti, je eno najmlajših društev povezanih v Zvezo društev general Maister uresničilo zanimivo idejo zapisano v letošnji program dela. Na srečanje društev general Maister in Franjo Malgaj v Veržej so povabili tudi potomce Maistrovih borcev. Odziv je bil izjemen, saj se je zanimivega dogodka v Veržeju udeležilo več kot 200 povabljenih iz vseh koncev Slovenije, med njimi tudi veliko potomcev, ki so s ponosom obujali spomine na svoje pogumne prednike.


 • Strokovna ekskurzija v Porabje

  Strokovna ekskurzija v Porabje

  "Niške se ne narodi v knjižni gezik"

   

  O strokovni ekskurziji PDGM MS tudi v časopisu Porabje in v Vestniku

   

   

   

  .


 • Povezovala je domača beseda

  Povezovala je domača beseda

  Veliko doživetij v enem dnevu

  Projekt Prekmurski jezik in kultura – izbirni predmet je še v povojih, kajti na Ministrstvu za šolstvo se  na pobudo še niso odzvali, pa se je v času od nastanka pobude pred približno dvema letoma prav po zaslugi prizadevanj in aktivnosti Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota zgodilo že veliko pomembnih premikov.


 • Stoletnica združitve tudi kot izziv za sto let ohranitve

  Stoletnica združitve tudi kot izziv za sto let ohranitve

  Strokovni posvet z učitelji na temo 100. obletnice združitve

  Dogodki, ki so povezani z obeleževanjem 100. obletnice združitve Prekmurcev z matičnim narodom v pokrajini ob Muri, še vedno potekajo. Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota je v torek, 8. oktobra 2019, pripravilo strokovni posvet, ki je bil namenjen učiteljem zgodovine, domoljubja in etike v osnovnih in srednjih šolah v Pomurju.


 • Prekmurci in prekmurščina

  Prekmurci in prekmurščina

  Murska Sobota, 17. maja 2019 -  »Ključno vlogo pri ohranjanju narodnostne pripadnosti ter slovenskega etičnega in jezikovnega karakterja prekmurskega življa  je odigral njemu lasten jezik, predvsem pa njegov zapis.  Prekmurski protestantski pisci so Prekmurje in Prekmurce že v 18. stoletju s prvo prekmursko knjigo vzpostavili kot nacionalni in s tem tudi kot politični subjekt.


 • Pogovorna oddaja na RTV Slovenija

  Pogovorna oddaja na RTV Slovenija

  Dne  17. 4. 2019 ao v oddaji Dobro jutro v jezikovnem kotičku gostili gr. Hotimirja Tivadarja na temo Prekmurski jezik in kultura ob 100-letnici združitve Prekmurcev z matičnim narodom. Oglejte si intervju od 34:19 minute dalje. DOBRO JUTRO - JEZIKOVNI KOTIČEK


 • Vpis prekmurskega jezika v Register nesnovne kulturne dediščine

  Vpis prekmurskega jezika v Register nesnovne kulturne dediščine

  Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota kot domoljubno društvo deluje na širšem obmocju Prekmurja in je eno od sedemindvajsetih društev v Republiki Sloveniji, povezanih v vseslovensko Zvezo društev general Maister.