Dom prekmurske besede v Strukovcih

Predstavniki Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota v prvih mesecih po ustanovitvi obiskujemo tudi prekmurske župane in jim predstavljamo naš program ter skušamo najti čim več skupnih interesov in ciljev, ki nas povezujejo pri razvijanju in utrjevanju domoljubja.

Predstavniki PDGM Murska Sobota (levo mag. Marjan Farič in dr. Aloj Šteiner, desno Irma Benko) na pogovoru pri županu Občine Puconci Ludviku Novaku.

Predstavniki PDGM Murska Sobota (levo mag. Marjan Farič in dr. Aloj Šteiner, desno Irma Benko) na pogovoru pri županu Občine Puconci Ludviku Novaku.

Že po treh opravljenih pogovorih v soboški, beltinski in  puconski občini ugotavljamo, da je interes po sodelovanju obojestranski, z županom Občine Puconci Ludvikom Novakom pa smo se pogovarjali tudi o zelo konkretnem projektu sodelovanja.

Občina Puconci ima ob spominskem obeležju namen postati  tudi skrbnica domačije očeta prekmurske književnosti, evangeličanskega duhovnika Štefana Kuzmiča, v Strukovcih. Domačijo namerava odkupiti in obnoviti , v njej pa bi dobile prostor prekmurska literatura ter različne zgodovinske, turistične, učne, domoljubne in druge vsebine. S tem bo  v času pomembnih obletnic, zlasti obeleževanja 500. obletnice protestantizma in 100. obletnice  priključitve Prekmurja matici, poudarjen pomen Kuzmičevega dela k oblikovanju nacionalne zavesti  ter ohranjena spominska vrednost Kuzmičeve domačije in njegovega rojstnega kraja tudi prihodnjim rodovom. Idejo občine smo v celoti podprli in dodali pobudo, da Kuzmičeva domačija postane DOM PREKMURSKE BESEDE. Ime in vsebina delovanja bi dom postavila na slovenski kulturno-zgodovinski zemljevid, bil pa bi tudi neprecenljiva pridobitev za razvoj prekmurskega jezika in veliko simbolno dejanje ob obletnicah. Pri izvedbi vsebinskega dela projekta smo v društvu zainteresirani  in pripravljeni tudi aktivno sodelovati.