Na proslavi ob obletnici smrti Maistrovega borca Malgaja na Koroškem

Prvo letošnjo majsko soboto smo se člani domoljubnega Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota udeležili proslave ob 98. obletnici smrti Maistrovega borca Franja Malgaja pri Malgajevem spomeniku v bližini Raven na Koroškem. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil prvi predsednik slovenske države Milan Kučan. Poudaril je vlogo Franja Malgaja in njegovih borcev, ki so s svojim bojem v osrčju Koroške med drugim zavarovali Maistrove čete v Mariboru, da so zmogle preprečiti  germansko prevlado v slovenskem mestu ob Dravi.

Borci za severno mejo so se borili za mir, za dostojanstvo naših ljudi, zato, da bi se slovenska beseda  slišala v krajih položenih v venec treh koroških dolin – v Rožu, Podjuni in Zilji. V imenu  miru so pristali na plebiscit, na določbe Saint Germainske pogodbe, je dejal, in bili grobo izigrani in prevarani in nadaljeval: » Zdaj, v demokratični Avstriji, ko si Slovenija in naša severna soseda delita iste vrednote, ki so temelj evropskega povezovanja, med katerimi so človekove pravice v ospredju, bi morala biti ta pričakovanja uresničena. Sprejem deželne ustave na Koroškem je bila prava priložnost  za uresničitev teh pričakovanj. A so v razpravi očitno prevladali nacionalistični velikonemški interesi. Upanja Franja Malgaja, Maistra in njunih borcev ostajajo tako še naprej oddaljeni sen.« Posebej je izpostavil tudi spoštovanje človekovih pravic v demokratični Sloveniji in med drugim dejal: »Mora nas biti sram, ko poslušamo, kako se delavcem, posebej tujim, ne plača njihovo delo, kako ostajajo brez prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kako živijo v bedi in siromaštvu. Mora nas biti sram, ko država takšno početje spregleduje in se temu ne upremo.«

Po spominski proslavi smo si člani soboškega domoljubnega društva skupaj s prvim predsednikom države in rojakom Milanom Kučanom ogledali Koroški pokrajinski muzej v nekdanji ravenski železarni in se povzpeli na Šentanel, od koder je čudovit razgled na koroške doline in gore, prizorišča številnih usodnih zgodovinskih dogodkov v različnih obdobjih. Vsebinsko bogat in zanimiv dan smo zaključili z obiskom Maistrove spominske sobe in razglednega stolpa na Zavrhu v Slovenskih goricah.