Brez Maistra Prekmurje ne bi bilo slovensko

Osrednja državna proslava ob dnevu generala Maistra v Murski Soboti

Letošnje leto je slovensko prekmursko leto, ko obeležujemo sto let združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, zato ni naključje, da je bila gostitelj letošnje državne proslave ob dnevu generala Maistra Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z organizatorjema Zvezo društev general Maister in Prekmurskim društvom general Maister Murska Sobota. Brez Maistra in njegovih aktivnosti za vojaško zavarovanje severne slovenske etnične meje na Štajerskem in brez prizadevanj za njeno vzpostavitev na reki Muri, namreč vprašanja ali je Prekmurje lahko slovensko, na pariški mirovni konferenci niti ne bi bilo.

General Maister je bil domoljub, pa ne le z besedami, temveč z dejanji in pogumom, pa hkrati pesnik, izjemen govornik in velik človek, je o velikem slovenskem domoljubu v slavnostnem govoru dejal predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan in med drugim poudaril: »Kot narod smo lahko ponosni, da smo njegovi nasledniki, ki živimo v 21. stoletju. In v tem sodobnem času nas prav tako spremlja veliko težko rešljivih vprašanj.« Posebej je izpostavil okoljsko podnebno krizo in problematiko starostnikov in dejal: »Tudi to je borba, v kateri moramo kot država in kot narod zmagati in lahko zmagamo! Ponašamo se z razvojnimi dosežki in rešitvami, ki sodijo v sam svetovni vrh. Prav zato sem globoko prepričan, da v vsakem izmed nas  lahko najdemo nekaj Maistrovega domoljubja, odločnosti in  drugih odlik, ki so ga naredile, tudi s pomočjo zvestih borcev, tako izjemnega za slovenski narod.«

Zbrane v soboški gledališki dvorani Park, med njimi so bili tudi udeleženci srečanja članov društev generala Maistra in potomcev Maistrovih borcev iz vseh koncev Slovenije v Veržeju, je pozdravila tudi predsednica Zveze društev general Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec, v kulturnem programu pa so sodelovali Orkester Slovenske vojske, Duo Berden/Farič, Marko Banda, učenci osnovnih šol Fokovci, Grad, Kobilje, Beltinci in Tišina, na katerih že drugo šolsko leto izvajajo zanimiv program interesne dejavnosti Prekmurski jezik in kultura ter interpreta Maistrove poezije in voditelja Sanda Porš in Dario Varga, ki je letošnjo osrednjo državno proslavo tudi režiral.