Obudili spomine na Maistrove borce

Prvo srečanje njihovih potomcev v Veržeju

Dan pred letošnjim državnim praznikom - dnevom generala Maistra in na dan osrednje državne proslave v počastitev praznika v Murski Soboti, je eno najmlajših društev povezanih v Zvezo društev general Maister uresničilo zanimivo idejo zapisano v letošnji program dela. Na srečanje društev general Maister in Franjo Malgaj v Veržej so povabili tudi potomce Maistrovih borcev. Odziv je bil izjemen, saj se je zanimivega dogodka v Veržeju udeležilo več kot 200 povabljenih iz vseh koncev Slovenije, med njimi tudi veliko potomcev, ki so s ponosom obujali spomine na svoje pogumne prednike.

Prijazni gostitelji so osrednji dogodek umestili v dvorano kulturnega doma v Veržeju. Ne naključno. Ob vhodu v dom je namreč spominska plošča Maistrovim borcem, na kateri so zapisana imena vseh pogumnih mož iz Veržeja in okoliških krajev. Udeleženci srečanja so se jim poklonili s položitvijo venca pred spominsko ploščo, zatem pa nadaljevali z zanimivim in vsebinsko bogatim programom v dvorani. Po krajšem kulturnem programu so goste nagovorili župan občine Veržej, predsednica Zveze društev general Maister in predsednik društva gostiteljev. Dejstva o bojih za severne slovenske meje ter delovanje Maistrovih borcev v Prlekiji in širše je v zanimivem predavanju predstavil profesor zgodovine na ljutomerski gimnaziji Franci Čuš, publikacijo Pot v Korovce pa njena soavtorica Danica Wolf.

Posebne pozornosti udeležencev srečanja pa so bile deležne zgodbe, ki so jih o svojih pogumnih prednikih v pogovoru z voditeljem Stanetom Kocutarjem pripovedovali potomci in sorodniki Maistrovih borcev. Po predvajanih dveh posnetkih spominov Friderika Kralja in Antona Osterca, sta v živo med drugimi svojo zgodbo in spomine z zbranimi podelili Mirjana Dernjač, hči Maistrovega borca Friderika Kralja iz Maribora in Terezija Majerič, snaha Jožefa Majeriča iz Murske Sobote. Skupaj s še štirimi sodelujočimi v pogovoru velja izpostaviti izjemen pomen ohranjanja živega spomina na Maistrove borce in pomembno sporočilo prvega tovrstnega druženja s potomci je, da društva generala Rudolfa Maistra in Franja Malgaja nadaljujejo z zbiranjem podatkov in zgodb med potomci, jih vabijo v društva in tudi na ta način ohranjajo domoljubni in zgodovinski spomin. Vredno se je potruditi tudi, da bodo te zgodbe slišane med mladimi na šolah po vsej državi in tudi javno publicirane, so bistvena sporočila prvega srečanja, ki že kliče po naslednjem spet prihodnje leto.