Podpora programu društva tudi v občini Tišina


Predstavniki Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota nadaljujemo z obiski županov prekmurskih občin. Predstavljamo jim naš program ter skušamo najti čim več skupnih interesov in ciljev, ki nas povezujejo pri razvijanju in utrjevanju domoljubja. 

Po obisku v soboški, beltinski in puconski občini nas je v četrtek, 25. avgusta, sprejel in nam prisluhnil še Franc Horvat, župan občine Tišina.
Ugotovili smo, da je interes po sodelovanju obojestranski. Dobili smo priložnost za predstavitev društva v občinskem glasilu. Občina bo v kratkem objavila razpis za sofinanciranje dejavnosti društev, na katerega se bo lahko prijavilo tudi naše društvo, saj imamo člane z območja občine Tišina, kar je eden od razpisnih pogojev.

Pogovor z županom pa je nanesel tudi na Maistrova prizadevanja in boje njegovih vojakov za severne slovenske meje od konca novembra 1918 in do februarja 1919. Pri tem še posebej o bojih za Radgono in ob Kučnici od 4.- 6. februarja 1919 kjer so pomembno vlogo odigrali tudi Maistrovi prostovoljci z območij ob desnem bregu reke Mure. Navedeno je vplivalo na to, da so na mirovni konferenci v Parizu marca 1919 začeli razpravljati tudi o štajerskem vprašanju.