Povezovala je domača beseda

Veliko doživetij v enem dnevu

Projekt Prekmurski jezik in kultura – izbirni predmet je še v povojih, kajti na Ministrstvu za šolstvo se  na pobudo še niso odzvali, pa se je v času od nastanka pobude pred približno dvema letoma prav po zaslugi prizadevanj in aktivnosti Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota zgodilo že veliko pomembnih premikov.

Najpomembnejši konkreten korak so izbirne vsebine (krožki) o prekmurskem jeziku in kulturi v osnovnih šolah. Vsebinsko pester program je že prvo šolsko leto pritegnil zanimanje učencev na šolah Beltinci, Fokovci, Grad, Kobilje, Tišina in celo na šoli Kapela na desnem bregu Mure. Učenci so svoje uspešno delo že večkrat predstavili na javnih prireditvah, v petek, 12. oktobra 2019, pa jih je PDGM Murska Sobota popeljalo še na ekskurzijo po Porabju in na druženje s sovrstniki na Dvojezični osnovni šoli Gornji Senik. Na povabilo se je odzvalo čez 30 učencev iz beltinskega, fokovskega, tišinskega in kapelskega krožka z mentoricami, pridružili pa so se jim tudi člani društva.

Zanimivo je bilo že na poti do Gornjega Senika - najprej kratek ogled največjega slovenskega gradu pri Gradu na Goričkem in spominskega obeležja na tromeji, kjer je večina učencev bila prvič. Osrednji dogodek dneva je bila prireditev, ki so jo na dvojezični osnovni šoli v Gornjem Seniku skupaj pripravili učenci z obeh strani meje. Z medsebojnim razumevanjem ni bilo težav. Večina nastopov je bila v prekmurskem in v slovenskem knjižnem jeziku, ki se ga porabski učenci učijo na šoli. Nekaj je bilo tudi porabščine, žal pa med mladimi domača porabska govorica nezadržno izginja. Prav zato so tovrstni dogodki in medsebojno druženje mladih zelo pomembni in vlivajo upanje, da porabščina preživi in znova zaživi, je bilo eno od sporočil predsednika društva Marjana Fariča. Zelo pozitivno so o dogodku  in prizadevanjih za sodelovanje v krajšem nagovoru spregovorili še slovenska konzulka v Monoštru Metka Lainšček, predsednik Državne slovenske samouprave na Madžarskem Martin Ropoš, strokovna sodelavka Zavoda za šolstvo RS v Porabju Valerija Perger, mentorica in avtorica učnega načrta za interesno dejavnost Prekmurski jezik in kultura Suzana Panker in gostiteljica - ravnateljica gornjeseniške šole Ildiko Trajber Dončec.

Po prijetnem druženju na Gornjem Seniku je udeležence ekskurzije v Monoštru pozdravila predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovač, v slovenskem domu v Monoštru pa so si po kosilu v hotelu Lipa ogledali zanimiv film o Porabju. Vendar s tem porabskega potepanja še ni bilo konec. V živo je bilo treba videti še Triglav v Andovcih in prisluhniti njihovi prav posebni zgodbi o poti na ta  pravi Triglav, za konec potepanja po Porabju pa stopiti  še v muzej železne zavese v Števanovcih, ki je edinstven v Evropi.

Bilo je veliko doživetij in videnega v Porabju v enem samem dnevu, pa vendar je pred večerom ostalo ravno še dovolj časa za ogled letos odprtega graničarskega muzeja v Čepincih na Goričkem. Potem pa samo še večerja pri Rudiju v Šalovcih in priložnost za zahvalo vsem nastopajočim učencem in njihovim mentoricam s priznanjem in knjižnim darom ter s svetlobo sončnega zahoda ožarjena prijetna vožnja po Goričkem proti domu…Bil je lep in uspešen dan, ki pušča sled!