Stoletnica združitve tudi kot izziv za sto let ohranitve

Strokovni posvet z učitelji na temo 100. obletnice združitve

Dogodki, ki so povezani z obeleževanjem 100. obletnice združitve Prekmurcev z matičnim narodom v pokrajini ob Muri, še vedno potekajo. Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota je v torek, 8. oktobra 2019, pripravilo strokovni posvet, ki je bil namenjen učiteljem zgodovine, domoljubja in etike v osnovnih in srednjih šolah v Pomurju.

Posvet je po letu 2016 že četrti zapored, vendar je bil letošnji z naslovom Izkušnje in primeri dobrih praks pri obeleževanju 100. obletnice združitve v šolah, uvrščen v skupni program obeleževanja tega pomembnega jubileja.

V prostorih salona Murske republike hotela Zvezda v Murski Soboti so predavatelji v prvem delu posveta udeležencem predstavili tri projekte. Mark Krenn je predstavil raziskavo o prekmurskih vojakih v letih 1914-1919, mag. Bernarda Roudi  osnovnošolski raziskovalni projekt Podobe Prekmurja, Suzana Panker pa interesne dejavnosti Prekmurski jezik in kultura v osnovnih šolah.

V drugem delu posveta, na katerem so sodelovali tudi predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij v Pomurju ter Ustanove dr. Šiftarjeva fondacija, pa so izmenjali izkušnje ter primere dobrih praks glede povezovanja in sodelovanja ter razpravljali o aktualnih izzivih pri poučevanju lokalne zgodovine, etike in domoljubja.

Udeleženci so si bili enotni, da so v šolah obletnico dodobra izkoristili, da se je nabor strokovnih virov pomembno povečal pa tudi, da je sodelovanje šol in predstavnikov domoljubnih in veteranskih organizacij zelo raznoliko. Udeležencem posveta so ob zaključku razdelili publikacijo literarnega natečaja Spominska obeležja pripovedujejo in knjigo dr. Uroša Lipuščka Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919. S tem, kot je dejal eden od razpravljavcev, obeleževanje 100. obletnice združitve kot izziv vstopa na pot naslednje stoletnice ohranitve kulturne in z njo povezane narodne identitete in zavesti.